Miért kötelező 2017-től https-re váltani?

Még nem titkosított https-alapú a weboldala? Akkor itt az ideje a váltásnak. Ma már a Google első oldali találatainak fele https-alapú, és egyre szigorúbb a Chrome is!

titkositott weboldal https

A Google 2016. december 27-én elkezdte kiküldeni a figyelmeztetéseket a Search Console-on keresztül azoknak a weboldalaknak, melyeken felhasználónév és jelszó mezők találhatók, és nem https-t használnak. Az üzenet arról szólt, hogy jelszavak nem biztonságos módon történő gyűjtése miatt a Chrome az 56-os verziótól kezdve figyelmezteti a felhasználókat, hogy nem biztonságos oldalon adják meg adataikat. A Chrome tehát megjelöli azokat a weboldalakat, melyek jelszavakat vagy bankkártya-információkat tárolnak “nem biztonságos” módon, azaz nem használják a https-t.

2017 októberétől minden nem titkosított HTTP oldalnál riaszt a Chrome!

Míg az olyan weboldalaknál, melyek jelszavakkal és más személyes adatokkal dolgoznak, kritikus fontosságú a https használata, a Google szerint minden más weboldal esetében is fontos lenne https-re váltani. Enélkül ugyanis a hackerek ellophatják a bizalmas információkat. Ez lehet az oka annak is, hogy 2017 októberétől fokozzák a szigort: a Chrome minden http weboldalra megérkezés előtt figyelmeztetni fogja a felhasználókat arra, hogy “nem biztonságos” weboldalra készülnek lépni.

A Google már egy jó ideje sürgeti a weboldalakat a váltás miatt, többek között azzal, hogy előnyben részesíti a rangsorolásnál azokat az oldalakat, akik https-t használnak. Így nem véletlen, hogy lendületesen nő azoknak a weboldalaknak a száma, melyek http-ről https-re váltanak. Elérkezett az ideje, hogy Te is megtedd ezt a lépést? De milyen előnyöd származik ebből? Vagy még azt sem tudod pontosan mi az a https? Választ adunk ezekre a kérdésekre.

50% felett a HTTPS-t használó weboldalak aránya

Elképesztő gyorsasággal emelkedik a https keresési találatok száma az első oldali találatok között a Google találati oldalain. Míg 2016 januárjában még csak 25 százalékon járt a https keresési találatoknak az aránya a Google első oldali találatai között, 2017 áprilisában azonban már 50 százalék fölé került.

De miért fontos a HTTPS és miért van szükség rá a weboldalon? 

Kezdjük azzal, hogy mi az a https? Tehát mit keres egy “s” betű a weboldalakon megszokott http után? Talán már hallott arról, hogy a biztonsághoz van köze. És valóban az “s” az SSL-re, azaz a Secure Sockets Layerre utal. Vagyis arra a technológiára, mely titkosítja a kommunikációt amikor kapcsolatba lépsz egy weboldallal. Így a hackerek nem férnek hozzá a felhasználók adataihoz. JÓ A KERESÉSNÉL A https Gary Illyes, a Google szakembere szerint egy minőségi jelzés. És ha minden más tényezőt tekintve megegyezik két weboldal, akkor az a weboldal, mely https-t használ, előrébb kerül a találati oldalon. Utóbbinak pedig az az oka, hogy a Google mindig a felhasználók kiszolgálását tartja elsődlegesnek, és emiatt folyamatosan módosít az algoritmusain is. Így alakít jobb felhasználói élményt, illetve a https esetében biztonságosabbat is egyben. Hamarosan bővebben is kifejtjük a Google szempontjait, de itt el is érkeztünk a következő ponthoz. JOBB A FELHASZNÁLÓKNAK Hiszen az SSL pontosan arra jó, hogy titkosítsa a felhasználók adatait, így azok nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Ez különösen akkor fontos, ha érzékeny felhasználói adatokat fogadsz, például bankkártyaadatokat, de elég ha csak jelszóval lehet belépni az oldaladra. A Google ugyanakkor minden weboldal számára javasolja a https használtát. A felhasználók pedig mindig bizalommal tekintenek az olyan weboldalakra, ahol látják, hogy az https-t használ.

A Chrome is elégedetlen lenne nélküle

Mindehhez hozzájön még az is, hogy 2017 januárjától a Chrome már “nem biztonságos” feliratot fogja megjeleníteni minden olyan weboldalnál, melynél felhasználóneves-jelszavas belépés van, illetve bankkártyadatok továbbítására kerülhet sor, miközben egyszerű http-t használ és nem https-t. A felhasználók pedig nyilván nem fogják jó néven venni, ha az Ön weboldala nem biztonságos.

Miért fontos a Google számára a HTTPS?

Sokan megkérdőjelezik a https jelentőségét olyan weboldalaknál, melyek csak tartalmat szolgáltatnak, azonban nem kezelik a felhasználók érzékeny adatait. A Google azonban a biztonságot fontosnak tartja, legyen szó bármilyen weboldalról. Egy Google Webmaster Hangouton a cég két szakembere elmagyarázta, hogy miért is lenne fontos minden weboldalnak https-kapcsolatot használnia.

Minden oldal számára előnyös!

Syed Mairaj elmondta, hogy http esetében probléma nem csak a felhasználói adatok, bejelentkezési információk, számlázási adatok továbbítása kapcsán merül fel, például a webáruházaknál. Az is gondot jelenthet, hogy amikor a forgalom http-n keresztül zajlik és nem biztonságos kapcsolaton, akkor bárki képes megfigyelni az internetes forgalmunkat és megismerni az adatainkat. Vagyis, ha valaki bejut a rendszerbe, akkor minden weben zajló tevékenységünket képes rögzíteni, így tisztában lesz vele, hogy milyen weboldalakat látogatunk meg, milyen cikkeket olvasunk, az összes olyan böngészési előzményünk a rendelkezésére áll, ami nem https-n keresztül zajlott. A https viszont alkalmazható minden weboldalon, legyen az akár egy blog, egy webáruház, egy interaktív eszköz vagy bármi – tette hozzá Mairaj. Várakozásai szerint egyre többen váltanak majd https kapcsolatra. És habár felmerülhetnek olyan aggodalmak, hogy valamivel lassabb, mint a http, szerinte ez nem lehet indok a nem biztonságos kapcsolat használata mellett. Annál is inkább, mert mint ő is hangsúlyozta: a https a Google egyik rangsorolási jelzése a sokat emlegetett több mint 200-ból, mivel rendkívül fontosnak tartják a biztonságos felhasználói élményt a Google-kereséseknél. “SZUPER-FONTOS” Mindezek után nyomatékosan javasolta mindenkinek, hogy váltson https-re, és ne attól tegye függővé a lépést, hogy a versenytársa vagy bárki a neten már megtette-e ezt. Úgy véli, hogy tulajdonképpen mindenkinek váltania kellene biztonságos kapcsolatra, amit a felhasználók is méltányolni fognak, tekintve, hogy így biztonságosabban netezhetnek. Mindennek az ad nagyobb súlyt, hogy azt követően hangzott el, miután az egyik SMX Advanced-en Gary Illyes már úgy fogalmazott, hogy a https “szuper-fontos” dolog, és hogy javítanak rajta, valamint erősebb jelzésként akarják kezelni. Részleteket ugyan nem árult el arról, hogy milyen változások várhatók ezzel kapcsolatban és mikor, de feltehető, hogy egyszerűen egy nagyobb súlyú jelzés lesz a rangsorolásnál, de maga a jelzés is változhat. Ezekkel a bejelentésekkel újabb lökést kapnak a weboldaltulajdonosok abba az irányba, hogy átálljanak https-re. A váltás irányába löki azonban a weboldalakat az is, hogy a Chrome és a Firefox is bejelentette, hogy figyelmeztetni fogják a felhasználókat a nem biztonságos kapcsolatot használó weboldalakra.

 

Weboldalkészítés Siófok

KexDesign weboldal készítés, arculattervezés Siófok - amikor egy névjegykártya eldöntheti az üzletet!

Weboldal készítés Siófok - H-8600 Siófok, Fő tér 9. fsz.12.

info@kexdesign.hu

weboldal keszites kexdesign logo ff footer

Fizessen havonta!

Havonta fizethető csomagjainkat /egyszerű szerkezetű és könnyen karbantartható weboldal, weboldal optimalizálás, Facebook kampányok, Google optimalizálás/ azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik szeretnének megjelenni az interneten, de alacsonyabb összeget tudnak erre a célra fordítani.

+36-30/67-77-224

info@kexdesign.hu